Mire számíthat a térdpótlás során

Mire számíthat a térdpótlás során

A térdpótló műtét visszaállítja a sérült, kopott vagy beteg térdízület súlyátviteli homlokzatát. A cél a fájdalom eltávolítása és a mobilitás visszaállítása.

térd artroplasztika vagy „térd újrafestés” néven is ismert.

A sebész a térdízületet fém- vagy műanyag alkatrészekkel alkotó csontok végét sapkolja, vagy egy protézist implantátumokkal, amelyek ízületként alakulnak ki. Ez lehetővé teszi a térd megfelelő mozgását.

A térdműtét csere segíthet olyan betegeknek, akiknek térd vagy térd degenerálódott az osteoarthritis, a rheumatoid arthritis vagy a poszt-traumás artritisz miatt, amikor egy sérülés károsította a térdét.

Rutin eljárásnak tekintik. Évente több mint 600 000 térdpótló műtétet végeznek az Egyesült Államokban. A legtöbb beteg 50 és 80 év közötti. A betegek több mint 90 % -ánál drasztikus javulást tapasztal a fájdalom szintje és a mobilitás.

Mindaddig, amíg a beteg követi a sebész térdápolására vonatkozó utasításait germivir ára gyógyszertárban https://harmoniqhealth.com/hu/germivir/, az esetek 90 % -ában a térd cseréje továbbra is jóval 15 év után működik, és a pótlások 80–85 % -a az elmúlt 20 évig.

Mi a térdpótlás és miért hasznos?

A térdpótlás egyfajta artroplasztika. Az artroplasztika szó szerint „az ízület műtéti javítását” jelenti, és magában foglalja a degenerált ízületek műtéti rekonstrukcióját és helyettesítését, mesterséges testrészek vagy protézisek felhasználásával.

Amikor a térd ízületi porcja megsérül vagy kopott, fájdalmassá válik, és a térdnek nehéz mozgatni. Ahelyett, hogy egymás fölé csúsznának, a csontok dörzsölnek és összetörnek.

Protézissel a beteg kevesebb fájdalmat fog érezni, és a térd megfelelően mozog.

Miért van a térdpótló műtét?

Az eljárásnak három általános oka van:

osteoarthritis: Az ilyen típusú ízületi gyulladás életkorhoz kapcsolódik, amelyet a térdízület normál kopása és szakadása okoz. Leginkább az 50 évesnél fiatalabb betegeket érinti, de a fiatalabb embereknek megvan. A

osteoarthritist a gyulladás, a bontás, valamint a porc fokozatos és esetleges elvesztése okozza az ízületekben. Az idő múlásával a porc elhasználódik, és a csontok együtt dörzsölnek. A kompenzáció érdekében a csontok gyakran vastagabbak, de ez nagyobb súrlódást és több fájdalmat okoz.

rheumatoid arthritis: más néven gyulladásos artritisz, a térdízület körüli membrán vastag és gyulladt. A krónikus gyulladás károsítja a porcot, fájdalmat és merevséget okozva.

poszt-traumás artritisz: Az ilyen típusú ízületi gyulladás súlyos térdkárosodásnak köszönhető. Amikor a térd körüli csontok vagy a szalagok elszakadnak, ez befolyásolja a térd porcát.

Kinek szüksége lehet térdpótlásra?

A térdműtét alkalmas lehet olyan betegek számára, akik tapasztalják:

 • Súlyos térdfájdalom vagy merevség, amely megakadályozza őket a mindennapi feladatok és tevékenységek elvégzésében, például a gyaloglás, az emeleten való menni, Az autók be- és kikerülése, egy szék felkelése
 • Mérsékelt, de folyamatos térdfájdalom, amely alvás közben vagy pihenés közben folytatódik. pihenés
 • Térd deformáció, ahol a térd belsejében vagy külső részén észrevehető ív van
 • Depresszió, amely a napi vagy társadalmi tevékenységek képtelenségéből származik

Ha a többi rendelkezésre álló kezelési lehetőség nem működött, akkor a műtét lehet a legjobb megoldás.

A térdpótló műtét típusai

A térdpótlás teljes vagy részleges lehet.

Teljes térdpótlás (TKR): A műtét magában foglalja a térdízület mindkét oldalának cseréjét. Ez a leggyakoribb eljárás.

A műtét 1 és 3 óra között tart. Az egyénnek kevesebb fájdalma és jobb mobilitása lesz, de lesz hegszövet, ami megnehezítheti a térd mozgatását és hajlítását.

Partiális térdpótlás (PKR): A részleges csere a térdízületnek csak egyik oldalát helyettesíti. Kevesebb csontot távolítanak el, így a bemetszés kisebb, de nem tart olyan hosszú, mint a teljes csere.

A PKR alkalmas azoknak az embereknek, akiknek a térdnek csak egy részén károsodnak. A műtét utáni rehabilitáció egyértelműbb, kevesebb a vérvesztés, és alacsonyabb a fertőzés és a vérrögök kockázata.

A kórházi tartózkodás és a helyreállítási időszak általában rövidebb, és nagyobb esély van a természetes mozgásra.

A műtétre való felkészülés

A térd artroplasztika jelentős műtétet foglal magában, így a műtét előtti előkészítés, az orvosi konzultációk és a fizikai értékelések általában egy hónappal a művelet meghatározása előtt kezdődnek.

Az előkészítő és diagnosztikai tesztek magukban foglalják a vérszám ellenőrzését, a vérrögök elvégzését, az elektrokardiogramok (EKG) elvégzését és a vizeletvizsgálatokat. A

műtétet általában általános, gerinc- vagy epidurális érzéstelenítés alatt végzik.

Az eljárás során az ortopéd sebész eltávolítja a sérült porcot és csontot, majd az új implantátumot, fémből, műanyagból vagy mindkettőből, a térd igazításának és funkciójának helyreállításához.

gyógyulás

A térdpótló műtétet szenvedő beteget 1-3 napig kórházba helyezik, attól függően, hogy mennyire követik és reagálnak a rehabilitációra.

Fájdalom lesz, de egy nappal az eljárás után az orvosi személyzet arra ösztönzi a betegeket, hogy felkeljenek és megpróbáljanak járni, általában valamilyen gyalogos segédeszközzel. Fontos, hogy kövesse a rehabilitációs utasításokat.

A fizikoterápiás foglalkozások célja a térd erősítése. Lehet, hogy ezek fájdalmasak, de jelentősen csökkentik a jövőbeli szövődmények kockázatát.

Azoknak a betegeknek, akiknek nincs otthon, hosszabb ideig a kórházban kell maradniuk.

Otthon gyógyulása

A HIP és a térdsebészek (AAHKS) Amerikai Szövetsége szerint akár 3 hónapig is eltarthat, hogy teljesen helyreálljon a térdpótló műtéti eljárásból.

A betegek általában 4-6 hét után újra vezethetnek, és 6-8 hét után visszatérhetnek a munkába. A fizikoterápiát 3 hónapig lehet biztosítani.

A betegeknek meg kell felelniük az orvosok, ápolók és a gyógytornász utasításainak.

A beteget megkérdezhetik:

 • Vas -kiegészítők szedése a sebgyógyulás és az izomerő elősegítése érdekében
 • Ne hajoljon le és emelje fel a nehéz dolgokat, Legalábbis az első hetekben
 • Ne maradjon hosszú ideig, mivel a bokák megduzzadhatnak
 • A mankók, a sétapálc vagy a sétáló használatához, amíg a térd nem lesz Elég erős ahhoz, hogy elvegye a testtömegét
 • Az összes gyógyszer használatához az utasítások szerint
 • Az ajánlott gyakorlatok elvégzéséhez a megfelelő mobilitás ösztönzése érdekében
 • Az érintett megőrzése érdekében A lábát egy lábszáron emelték, amikor ültek. Rögök vagy tüdőembólia

Óvintézkedéseket kell tenni az esés elkerülése érdekében, mivel ez további műtétet jelenthet.

Hasznos intézkedések a következők:

 • Biztonságos korlátozás biztosítása és egy stabil, nem slip pad vagy szék használata a zuhany alatt
 • Alvás esetén alszik A földszinten
 • Laza szőnyegek rögzítése és a ház körüli ráncos szőnyegek eltávolítása
 • Az utazási veszélyek, például a laza vezetékek eltávolítása vagy rögzítése

A legtöbb ember a legtöbb ember Folytathatja a normál tevékenységeket 6 héttel a műtét után, de lehet némi fájdalom és duzzanat akár 3 hónapig, a hegszövet és az izmok továbbra is gyógyulnak a következő 2 évben.

Az otthoni segítőkészülékek között szerepel:

 • Egy emelt WC -ülés
 • Elérő bot a padlóról való felvételhez
 • Egy hosszú kezű cipőszarv

A térdpótló műtéten átesett betegek elvárhatják a mérsékelt és alacsony hatású testmozgási tevékenységekben való részvételt, például gyaloglás, úszás és kerékpározás, de Kerülniük kell a szélsőséges sportokat.

A kockázatok és szövődmények

Az összes térdpótlás alacsony szövődményi arányt mutat.

A lehetséges szövődmények a következők:

 • A fertőzés, amely a betegek kevesebb mint 2 % -át érinti
 • A lábak vérrögje, a mélyvénás trombózis néven ismert. (DVT)
 • Vérrög a tüdőben, vagy a tüdőembólia
 • Törés a műtét alatt vagy után
 • Idegkárosodás, zsibbadáshoz vagy gyengeséghez vezetve
 • Folytatódó fájdalmat vagy merevséget

Orvosi segítséget kell kérni, ha a betegnek fertőzés vagy vérrög jelei vannak.

A fertőzés jelei közé tartozik a láz, a bőrpír, a duzzanat, a vérzés, a leürítés vagy a fájdalom növekedése a műtét területén.

Ha van bőrpír, érzékenység vagy duzzanat a térd alatt, vagy a borjúban, a bokában vagy a lábban, akkor ez a lábon lévő vérrögre utalhat. A légszomj vagy a mellkasi fájdalom vérrögre utalhat a tüdőben.

Egyéb gyakori szövődmények a következők:

 • Allergiás reakció a csontcementre Térd
 • A felesleges hegszövet korlátozza a térd mozgását
 • A térd instabilitása, ami fájdalmas diszlokációt eredményez a térd külső oldalán
 • Ligamentum, artéria, artéria, vagy idegkárosodás a térdízület körül
 • Diszlokált térdsav
 • Vérzés a térdízületben
 • Az implantátum felületeinek leeresztése, ami az alkatrészek meglazulnak

További műtétre lehet szükség, ha a csere meglazul vagy elhasználódik, ha súlyos fertőzés van, vagy ha a személy esik.

A műtét alternatívái

Attól függően, hogy milyen súlyos a kár, számos alternatív eljárás lehetséges. A térdpótló műtét azonban jobb hosszú távú eredményeket mutat.

A térdsav csere megtehető, ha csak a térdsapap sérült. Ez egy rövid műtéti eljárás, gyors helyreállítási idővel.

Mini-incision műtét (MIS) egy kis vágást foglal magában a térd előtt, amelyen keresztül a speciális eszközöket beillesztik a szövet körül manőverezésre. Az eljárás kevésbé káros az ízületre, és a helyreállítási idő gyorsabb és kevésbé fájdalmas.

A képvezérelt műtét számítógépes képeket és infravörös jelzőket használ a műtét elvégzéséhez, míg a sebész egy másik, a műtőből dolgozik. A

artroszkópos kimosás és megbontás magában foglalja egy artroszkóp, egy apró távcső beillesztését, a térd kis metszetein keresztül. A sebész kimosja a térdét sós oldattal, megtisztítja a csontok kis fragmentumait. Ez nem ajánlott a súlyos ízületi gyulladásban szenvedő betegek számára. A

osteotomia egy nyitott művelet, amelyben a sőrcsontot vágják és újra beállítják. Ezután a beteg már nem viseli testtömegét a térd egyik részén. Használható a korlátozott ízületi gyulladásos fiatalabb betegek számára a térdpótlás elhalasztására.

autológ chondrocyt implantáció (ACI) új porcot vezet be a beteg saját sejtjeiből a sérült területbe. A sejteket mesterségesen érlelték egy kémcsőben. Ez az eljárás gyakoribb a véletlen sérülés esetén.

Tudjon meg többet a súlyos térdfájdalom okairól.

 • Csontok/ortopédia

Az orvosi hírek manapság szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézményekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents

Hello